10 mei 2022

Ondernemen is hard werken. Maar zo gaaf!

Ondernemen Start-up Kennis

Als je voor jezelf gaat beginnen komt er ineens een heleboel op je af. Je zag het helemaal voor je: eigen baas, zelf bepalen en jou kennis overbrengen op het jonge team. Vol energie ga je aan de slag en dan komt het eerste maandgesprek met je boekhouder. Laat jij je uit het veld slaan?

Natuurlijk niet. Want jij weet waar je goed in bent en die horde ga je ook zeker nemen. Veel zaken in het leven doe je voor de eerste keer, maar daarom is leren ook zo leuk. En dan is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die jou kunnen helpen om te groeien, goed te luisteren, logisch na te denken en keihard werken.

Met een eigen onderneming ontkomt je er niet aan om ook wat af te weten van de (financiële) administratie. Ik geef het eerlijk toe, niet een onderwerp waardoor ik springend uit bed kom. Maar de afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat de kennis van zaken je helpt om juiste keuzes te maken. Je bent ambitieus en wil namelijk groeien. Er komt personeel bij en, hoe leuk het ook bij jou is, die willen aan het eind van de maand ook hun financiële waardering. En daarnaast heb je ook te maken met de “blauwe enveloppen”-brigade. Dat kan best ingewikkeld en spannend zijn. Hieronder alvast 4 waardevolle tips:

Tip 1: Vraag om hulp
Wie in je omgeving, of daarbuiten, kan jou helpen? Wie is succesvol? Dat hoeven niet alleen ondernemers te zijn, want ook je zwager of buurman kan een handige marketeer of boekhouder zijn. Leg contact, bereid je goed voor en stel je vragen. Over behaalde successen praten doen we graag. Leer daarvan en kom erachter waardoor ze succesvol zijn geworden.

Tip 2: Werk hard aan je eigen bedrijf
Het is echt een fabeltje dat ondernemen gemakkelijk is. Als dit jouw reden is om voor jezelf te beginnen, start je met de verkeerde insteek. Ja, je hebt je eigen vrijheid om je dag naar eigen inzicht in te vullen en te bepalen wat je wel en niet doet. Maar die vrijheid vraagt ook om verantwoordelijkheid en inzet. Vooral in de beginperiode is het hard werken, meters maken en productie draaien. Wanneer iemand vertelt alsof het allemaal gemakkelijk is, gaat die er vanuit dat jij al begrijpt hoe veel werk het is om je eigen bedrijf succesvol te maken.

Tip 3: Grip op je financiën
Meten is weten. Je moet financieel inzicht hebben om de juiste keuzes te maken. Welke diensten leveren de meeste marge op? Welke klanten leveren het meeste op? Wat voor opdrachten doe je het meest en zou je je daar op kunnen specialiseren? Deze inzichten krijg je vanzelf wanneer je vanaf het begin alles vastlegt. Denk hier dus direct goed over na: gebruik je een eenvoudig boekhoudprogramma? Ga je offline of juist online boekhouden? Doe je het zelf of besteed je de financiën uit of laat je alleen de jaarrekening controleren? De administratie is waarschijnlijk niet waar je op zit te wachten, maar het geeft je zoveel waardevolle inzichten. Neem regelmatig de tijd om optimale grip te hebben op je bedrijf.

Tip 4: Droom groot, maar begin klein
Je kunt veel meer dan je zelf denkt. Droom daarom groot. Dromen inspireren enorm en geven je een helder beeld waar je naartoe wilt. Begin echter klein. Wat is de eerste stap. En de tweede. Als je in beweging bent is het eenvoudiger om bij te sturen en verder te gaan. Vaak begin je gewoon en door te doen komen er vanzelf nieuwe kansen die jouw dichterbij je doel helpen.

Laten we eerlijk zijn. Een eigen bedrijf beginnen kan best spannend zijn. Dat weten wij als geen andere. Maar door de werkwijze van PARTOF_YOU kun je heel klein beginnen als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) en door te leren doorgroeien naar een bedrijf waar je alles touwtjes in handen hebt. En in die mooie reis zijn wij er om de hobbels vlak te maken. Interesse? Check hier hoe jij kan starten en neem contact met ons op.