17 februari 2022

Wat de Minister kan, kun jij ook. Toch?

HR Solliciteren Kansen

Op 31 december 2021 staat er nog Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En dan een paar uur later start je na ruim 4 jaar in je vorige rol als Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dat is best een flinke stap als je naar de expertise kijkt. Hoe kan het dan toch dat je in het bedrijfsleven soms niet eens op gesprek mag komen? Is het bekrompenheid, missende visie of blinde zoektocht naar de perfecte kandidaat op papier. Maar zo’n switch als Hugo, dat kun jij toch ook?

Naar onderzoek, vanuit het eigenwijze werving & selectiebureau Vandebaan, onder ruim 500 sollicitaties en gesprekken is de conclusie enkel bizar en bekrompen te noemen. Alle kandidaten solliciteerde binnen hun interessegebied, maar zonder concrete en duidelijk aantoonbare kennis en kunde. Ze hadden het dus, simpel gezegd, nog nooit gedaan. En dat hebben ze, zoals hieronder te zien, jammer genoeg geweten.

Onderzoek onder 500 sollicitanten binnen Nederland in opdracht van PARTOF B.V.

Noemde ik het in een eerdere alinea al bizar? Ruim 70% komt er niet eens aan toe om in een persoonlijk gesprek het bedrijf in te laten zien wat een juiste intentie, gezond verstand en goede motivatie zal betekenen voor de invulling van de openstaande functie. En we zitten nog steeds in een periode waar de werkeloosheid historisch laag is, het aantal vacatures veel harder stijgt dan de werkzoekenden en bedrijven kampen met enorme startsalarissen, teken-bonussen, onderhandelingspellen vanuit kandidaten en dan vaak nog geen enorme stapels CV’s waar de recruiters uit kunnen kiezen. Tijd voor de bedrijven om de deuren open te zetten voor loyale, gemotiveerde en leergierige nieuwe collega’s. Lastig? Nee hoor.

β€˜Het is een flinke uitdaging om op korte termijn de perfecte sollicitant te vinden. Daarom adviseer ik hiring managers om vooral te selecteren op soft skills en persoonlijkheid. Hard skills kun je aanleren. Als je iemand aanneemt die heel graag wil (of starter is) aanneemt die gemotiveerd is en snel leert, kun je diegene helpen de vaardigheden die nodig zijn voor de functie snel te ontwikkelen.’ zegt Chris de Leeuw (Eigenaar PARTOF_). ‘Het is natuurlijk wel nodig dat de kandidaat in de motivatie goed weet te omschrijven waarom ze de juiste skills heeft om op gesprek te komen. Maar juist het persoonlijk gesprek, en dus het kans-gevende bedrijf, is zeer belangrijk. Daar gaat het nog flink fout volgens Chris. ‘We hebben geprobeerd om de bedrijven vanuit dit onderzoek te benaderen, maar alleen de bedrijven die mensen echt hebben aangenomen willen meewerken. Het is namelijk heel makkelijk om je personeel in- of extern op te gaan leiden. Er zijn meerdere instanties die je hierbij kunnen helpen, maar het begint gewoon bij de opvoeding van de persoon in jouw organisatie die de gesprekken voert. En heel eerlijk, bedrijven moeten gewoon echt ballen tonen. Ga nou gewoon voor loyaliteit in plaats van “kwaliteit” op een (zelf bedachte) CV.

Bij Vandebaan zijn ze niet bang om van de gebaande paden af te wijken, want daar zien zij de grootste kansen. Ze durven te dromen en ondernemen gericht actie om die droom realiteit te maken. En ze horen vaak dat dit aanstekelijk werkt. Wil je eens een kop koffie drinken en kijken wat we voor jouw vacatures kan betekenen? Kilk voor koffie πŸ˜ƒ

Tekst: Sarah