11 december 2019

Goedkoop bleek niet duurkoop

Inspirerend Uniek Welkom

Dat is toch vaak het voordeel van de maand december. Je hebt blijkbaar iets meer tijd en staat daardoor automatisch meer open voor mooie momenten. Zo ook vandaag.

“Ik ben op zoek naar Chris de Leeuw“, begon een vriendelijke man netjes in onze deuropening. “Zoek niet verder”, was mijn antwoord. Het bleek Michiel Goedkoop te zijn. Verhuurder van de verdiepingen boven ons hoofdkantoor. We huren van een vertrokken huurder een paar extra parkeerplekken en daar had hij wat vragen over.

Wat begon met een praktische insteek, veranderde door een kop koffie met bijpassend voorstelronde in een mooi en leuk gesprek. Hij vertelde graag over zijn bedrijf Goedkoop & Partners (sinds april 2008 samengegaan met en nog steeds actief als TeekensKarstens) en hoe hij daar te werk ging. Mooi in zijn verhaal verweven zaten een paar “vaderlijke” adviezen over bedrijfsgroei en -cultuur. Geloven in toeval daar doe ik niet aan. Door de juiste vragen te stellen en goed te luisteren gaf ik zelf de ruimte voor deze adviezen. En ze zijn nog verdomd goed bruikbaar ook.

Ondanks dat zijn deelname in het bedrijf al ver voor alle trends van zelfsturende teams afstamt, vertelde hij over het waarom bedrijven per business unit niet groot moeten zijn (de 16-regel) en hoe belangrijk het is dat die kleine teams veel zelf moeten doen. De kwaliteit van zijn teams kwam voornamelijk doordat hij veel tijd spendeerde aan de persoon en non-believers snel liet vertrekken. Hij was vooral de man aan de voorkant die zorgde voor de juiste (persoonlijke) marketing en deed op die manier de klantenwerving. Ogen open, kansen zien, grijpen en keihard werken.

Zo! Dan zit je toch gewoon als klein knulletje te luisteren, sla je informatie op en geef je het een plekje. Inspirerend is het enkele woord wat ik hieraan wil geven. Dit heb je als DGA nodig in de groei van een bedrijf. Een beetje ouder kompas dat je weer even op koers zet. Bedankt Michiel, ik hoop je nog vaak tegen te komen.

C