5 september 2018

Mag ik met de deur in huis vallen?

Young capital Learn growth mindset

Mag ik met de deur in huis vallen? Zo appte ik Hugo. En volledig terecht gaf hij het antwoord: Als je Ineke wilt spreken, mail haar dan zelf even :-). Sinds een aantal jaar vind ik het interessant om met succesvolle mensen uit het bedrijfsleven te spreken. Niet om iets te verkopen of om samen te werken, maar gewoon om te leren en gevoed te worden met interessante gedachten/kennis/kunde.

Ook Ineke Kooistra (CEO van YoungCapital) stond op mijn ‘wish-list’. En sinds kort met een vinkje achter deze wens om haar te spreken. Young Capital; de Nederlandse marktleider in HR-oplossingen voor jong talent. Met in totaal 35 vestigingen, 1200 medewerkers en een internationale database met meer dan 5 miljoen kandidaten (de grootste van Europa!) mogen Bram, Hugo en Rogier heel trots zijn. Hun einddoel? In 2020 de grootste jongeren uitzendorganisatie ter wereld zijn!

Warm welkom

Het is altijd leuk binnenkomen bij YC. Een warm welkom van iedereen die je tegenkomt en wachten is geen straf. De verse drankjes staan voor je klaar. De verbouwing van het hoofdkantoor is in volle gang. “Het is bizar om te merken wat een verbouwing doet met het enthousiasme” vertelt Ineke mij later. En natuurlijk een goede lunch in het nieuwe restaurant voor iedereen die op dit hoofdkantoor komt. Heel goed voor de motivatie.

Anders dan anders

We gaan al snel de diepte in. Leuk om weer eens aan iemand te mogen vertellen wie PARTOF_ is en wat wij doen. En ook vooral vertellen wat we NIET doen. Ik vertel Ineke over de start, de groei en de ambitie om anders te zijn dan andere sales & marketing bedrijven. Dat een verdubbeling in omzet en mensen binnen 1 jaar niet zonder slag of stoot gaat dat weet ze wel: “Het is super belangrijk dat je de agenda duidelijk neerzet. Zonder een duidelijk doel – en daar open en eerlijk over communiceren – creëer je geen growth mindset.” Het grappige is dat ik dit, in alle eerlijkheid, wel vaker hoor op c-level. Maar in de 78 stappen van de receptie naar haar kantoor was het elke millimeter voelbaar.

Mijn ideeën zijn een soort ruwe diamant die ik met het team ga polijsten

Niet alleen met je eigen pen schrijven

Dat groeien doe je samen. Ineke ziet haar ideeën als een soort ruwe diamant, die ze samen met haar team tot een (uit)blinkend initiatief maakt. Daarvoor moet ze het soms ook loslaten. En die tip krijg ook ik mee. “Je moet niet alles alleen willen doen, daar wordt het niet beter van.” (Oei, dat vind ik lastig.) Zeker in de start is het, volgens mij, juist belangrijk om overal iets van te weten en bij betrokken te zijn. “Dat klopt ook”, zegt ze geruststellend. “Dat moeten wij soms ook als er bijvoorbeeld ineens iemand langdurig uitvalt of als je constateert dat iemand een fout maakt. Maar om de groei te realiseren moet je het ook durven loslaten. Vooral duidelijk zijn, ook als CEO of eigenaar, over wat je kunt en wat niet.

Het is juist gaaf als een opzet uiteindelijk werkt en dat die niet alleen met jouw pen is geschreven. Iedereen heeft een talent of kracht. Sta open voor de kennis en kunde. Het is echt niet zo dat jij als eigenaar alle kennis in pacht hebt.” Ok, om het zo duidelijk te horen is wel echt weer een eye-opener. Ik geef het toe, het is soms één van mijn valkuilen.  

Weten wat belangrijk is in het leven

Wat ik zo leuk vind aan dit gesprek is dat het zo makkelijk gaat. Ineke snijdt aan dat we als ‘leiders’ goed moeten blijven relativeren. Goed weten wat belangrijke en minder belangrijke zaken zijn in het leven. Vooral weten wat jou als persoon gelukkig maakt. Ook al doen Ineke en ik dit niet vanuit dezelfde invalshoek, de uitkomst is gelijk. We moeten ook vooral niet vergeten veel lol met elkaar te maken.  

Gelukkig vraagt ze naar mijn ambitie. “Een omzet met 2 cijfers voor de 6 nullen en niet overdragen aan Vince, mijn zoontje van net 3”, zeg ik stoer en snel. Pffff…dat is eruit. Ik moet er nog wel aan wennen dat dit mijn doel is. Maar heel eerlijk, ik roep dit sinds de start en ik weet 1 ding: dit gaan we met elkaar halen!

Vol enthousiasme en gemotiveerd reed ik, met Chef’Specials Into the future op de radio, Hoofddorp uit.